In schimb, dupa aderare, avem voie sa producem porumb transgenic Polemica asupra organismelor modificate genetic e departe de a se fi incheiat la nivel european si mondial, cu atat mai putin la noi. ,Pentru" sunt producatorii agricoli, care obtin productivi-tati superioare, si producatorii americani de seminte, ,contra" - ONG-urile ecologice, producatorii de alimente organice, scepticii consecintelor inca incerte privind consumul OMG. La nivel mondial exista deja doua tabere - americanii, care detin 42 la suta din cele 81 milioane de hectare cultivate cu OMG pe planeta -, si, pe de alta parte, europenii - care se impotrivesc cat pot. Europa a acceptat insa sa cultive porumb modificat genetic si importa anual milioane de tone de soia de acelasi tip. UE s-a resemnat sa monitorizeze si sa transfere raspunderea la nivelul consumatorului, care trebuie sa vada pe eticheta orice procent mai mare de 0,9 la suta de OMG.
Manipulare genetica - productivitate inalta
Cultivarea de soia MG este legala la noi din 2000. Suprafata cultivata s-a dublat an de an, ajungand ca, in 2005, din cele 130.000 ha de soia cultivate, 85.000 sa fie cu soia modificata. ,Este singurul produs la care avem productivitatea din UE - 2,5 t/ha -, in timp ce la celelalte produse avem productivitati situate la o treime sau o patrime fata de media europeana", ne-a declarat Constantin Sin, consilier in Ministerul Agriculturii pentru OMG. Producatorii sunt bucurosi; unii obtin si productii de 4-5 t/ha, in timp ce la soia nemodificata productivitatea nu depaseste 1,5 t/ha. Oficialul ministerului spune ca pentru Romania ar fi benefic si porumbul, si chiar cartoful modificat genetic, rezistent la gandacul de Colorado. Alte avantaje, explica Sin: necesitatea unui singur pesticid si o cantitate mai mica de substante fitosanitare care polueaza mediul. Integrarea ne obliga sa renuntam la culturile de s