Odata incheiat procesul Noble Ventures vs Romania, au iesit la iveala lucruri incredibile. SFin a reusit sa intre in posesia stenogramelor de la sedintele in care au fost audiati reprezentantii companiei americane, in cadrul procesului desfasurat la Washington si castigat de statul roman.
Suntem in masura azi sa spunem adevaruri socante, care ne fac sa cerem autoritatilor romane sa investigheze mai indeaproape ceea ce s-a petrecut inaintea si dupa semnarea contractului dintre statul roman si compania Noble Ventures.
Istoria privatizarii CSR arata cum poti lua un combinat fara sa ai bani, si apoi sa decontezi cheltuieli personale neverosimile, cum poti semna cu iubita un contract de cateva milioane pe care le plateste combinatul sau cum poti juca la cazino, in Las Vegas, cu bani de pe cardul aceleiasi intreprinderi. Si multe, multe altele…
Pentru a risipi orice indoiala asupra veridicitatii informatiilor, trebuie sa precizam de la bun inceput ca avem stenogramele de la firma de avocati care a reprezentat Noble Ventures in procesul impotriva Romaniei. Nu ni le-au inmanat ei, e de la sine inteles.
Le-am descarcat de pe site-ul companiei, unde au ramas postate o lunga perioada de timp, fi-ind retrase de acolo recent, in urma deciziei judecatorului din acest proces. Care sunt concluziile desprinse dupa lectura primelor aproape 1.000 de pagini din stenograme? Ca privatizarea Combinatului Siderurgic Resita a fost o bataie de joc de la un cap la altul.
Ca nimeni n-a verificat ce se afla in spatele numelui Noble Ventures si, mai rau, nici o institutie n-a monitorizat faptele americanilor veniti sa faca afaceri cu otel la Resita. Ca, actionati in judecata acasa, in Statele Unite, de finantatorul care nu-si vazuse banii la timp, reprezentantii Noble Ventures au vorbit despre un posibil aranjament cu Romania, inainte de