Peste 1.000 de miliarde de lei vechi sau peste 33 de milioane de dolari. Acesta este prejudiciul pe care zece firme-fantoma din judetul Timis l-au adus, in numai zece luni, bugetului de stat prin neplata Taxelor pe Valoarea Adaugata si a impozitului de profit aferent, ne-a declarat ieri comisarul-sef Ioan Olari, seful Garzii Financiare Timis.
Inca de la inceputul anului, comisarii Garzii Financiare Timis cerceteaza documentele fiscale ale mai multor firme, stabilind ca au prejudiciat in mod sistematic bugetul de stat prin eschivarea de la plata taxelor. Evaziunea fiscala este realizata prin pasarea documentelor fiscale de la o firma la alta, nu prin tranzactionarea marfurilor asa cum ar fi normal.
Contactat telefonic, seful Garzii Financiare Timis, comisarul-sef Ioan Olari, ne-a informat ca se lucreaza de aproape zece luni la verificarea acestor firme. "Este vorba de zece societati care fac, chipurile, tranzactii cu diferite marfuri sau utilaje. Numai ca acestea nu vand sau cumpara marfuri, ci doar emit facturi in baza carora, ulterior, fac solicitari de returnare de TVA sau isi diminueaza impozitul pe profit. Marfurile nu exista decat scriptic", ne-a explicat comisarul.
Astfel, in perioada ianuarie - octombrie 2005, comisariatul a primit zece sesizari penale privind activitatea financiara a zece societati comerciale. Toate cu sediul in judetul Timis, acestea sunt Bojan Trade SRL din Timisoara, Orient Expres SRL din Lugoj, Desamir Compact SRL din localitatea Bulgarus, Company Regen SRL Timisoara, Betagro din localitatea Bethausen, Granagra SRL, Silocer SRL, Campanagra SRL, Anaporex SRL din Bulgarus si Romad Impex SRL din Giroc, iar prejudiciul calculat de comisari in functie de facturile emise de societati este de peste 1.000 de miliarde de lei.
Deduceri de TVA
Unul dintre cele mai mari prejudicii stabilite de comisarii Gar