Romania a pierdut cea mai importanta piata de export pentru caviar - Statele Unite - dupa ce acestea au hotarat, la sfarsitul saptamanii trecute, restrictionarea importurilor de morun din tarile producatoare din zona Marii Negre - Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Turcia, Ucraina. O masura similara fusese aplicata si tarilor aflate in regiunea Marii Caspice - Rusia, Azerbaijan, Iran, Kazakhstan si Turkmenistan. Potrivit agentiei Itar-Tass, restrictia se va mentine pana cand vor fi facute progrese majore in ceea ce priveste protejarea speciilor de sturioni din Marea Neagra si cea Caspica. Ecologistii afirma ca populatia de morun s-a redus cu pana la 90% in ultimii 25 de ani, din cauza pescuitului intensiv si a poluarii mediului. Potrivit statisticilor oficiale, comertul mondial cu icre negre de morun ajunge la 100 de milioane de dolari, 60% din acesta avand ca destinatie SUA. Expertii afirma ca, la negru, comertul ajunge anual la 1 miliard de dolari.
3 tone de caviar, cota de export a Romaniei
Cotele de export aprobate Romaniei, prin Conventia pentru Comert International cu Specii in Pericol (CITES), au scazut de la an la an. Daca in 2004, fata de 2003, diminuarea nu s-a simtit la icrele de morun (2.230 de kilograme), ea este semnificativa in cazul celorlalte specii de sturioni, in special nisetru. Astfel, daca in 2003 cota de export a fost de 900 de kilograme de caviar, in 2004 ea scazuse la numai 160 de kilograme. Si la pastruga cota s-a micsorat, de la 1.100 la 900 de kilograme.
Cu toate acestea, la nivel mondial, Romania are acum cea mai mare cota la exportul de icre de morun. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, pentru anul 2005, Romaniei i s-a aprobat o cota de export de 3.160 de kilograme de caviar: 2 tone de icre de morun, 900 de kilograme icre de pastruga, 160 de kilograme - nisetru s