Biserica ajunge in vizorul televiziunilor romanesti doar daca este vorba despre o crima, o vedeta sau un scandal cu tenta sexuala. In schimb, Dumnezeu este invinovatit in direct pentru canalizarea proasta din Bucuresti, nenorocirea sinistratilor sau coruptia din Parlament.
Pentru romani, religia inseamna nunti, botezuri si inmormintari. Aceasta este concluzia analizei realizate de Monitoring Media in ceea ce priveste biserica de la televizor.
Piosenie TV
In media romaneasca, televiziunea a fost cea mai interesata de Dumnezeu. TV a condus cu 100 de stiri despre religie, in timp ce radioul a avut cele mai putine materiale pe tema divinitatii.
Cele mai fervente posturi autohtone in ceea ce priveste afacerile divinitatii au fost Prima TV si National TV, in timp ce o figura aparte a facut Antena 1, careia nu i-a scapat nici o sugestie despre biserica. „Televiziunea publica are emisiuni religioase, fiindca e datoria ei sa aiba. Ele nu sint trecute insa niciodata la ore cu audienta.
De 15 ani, mi se pare ca sint doar niste emisiuni bifate", apreciaza Attila Gasparik, vicepresedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), prestatia religioasa a posturilor romanesti.
Audienta funebra
De la slujbe de pomenire pina la oficieri de monumente si nunti de VIP-uri, ceremoniile au fost vedetele religioase ale audiovizualului. Nunta lui Sorin Miscoci a condus in topul aparitiilor la aceasta sectiune. Scandalurile cu fete bisericesti au constituit a doua sursa de subiecte pentru jurnalele TV.
Daniel Corogeanu, fostul calugar de la Manastirea Tanacu, cercetat pentru moartea maicutei Irina Cornici, a fost la fel de mediatizat ca nunta jurnalistului rapit in Irak. Alaturi de acesta, au adus rating moartea unui fiu de preot, cimitirul dus de inundatii, un preot homosexual, o profesoara de