Orice persoana care considera ca viata sa este afectata de poluare, indiferent de natura acesteia, va putea actiona in instanta persoana fizica sau juridica responsabila si chiar autoritatile care ar fi trebuit sa supravegheze aplicarea prevederilor legale in domeniu. Pentru a-i ajuta pe cei aflati in aceste situatii, Ministerul Mediului pregateste un ghid detaliat, dupa ce in urma celor mai recente studii a iesit la iveala faptul ca nerespectarea normelor ecologice in Bucuresti a determinat scaderea sperantei de viata cu doi ani in comparatie cu restul tarii.
Ghidul elaborat de Ministerul Mediului prezinta procesul prin care cetatenii pot da in judecata poluatorii - persoane fizice sau companii - si autoritatile locale, care nu au respectat legislatia in probleme de mediului. Potrivit documentului, cetatenii vor avea dreptul sa mearga la autoritatea de mediu si sa ceara date la zi, pe baza carora sa declanseze procedura in instanta.
Potrivit celor mai recente studii efectuate de specialisti, in timp ce la nivel national speranta de viata este de 72, respectiv 68 de ani, in Bucuresti e de 70 de ani pentru femei si de 66 de ani pentru barbati. Situatia a fost agravata si de scaderea dramatica a spatiilor verzi din marile orase si mai ales din Capitala. Astfel, din 1990, suprafata acestora a scazut cu 2.000 de hectare. Recordul trist este detinut si aici de Bucuresti, care din cele 34 de milioane de metri patrati de spatii verzi cate existau in 1990, mai are acum 17 milioane de metri patrati.
De asemenea, o data cu integrarea in Uniunea Europeana, Romania va trebuie sa se pregateasca temeinic si pentru noile reglementari in materie de poluare fonica, iar Ministerul Mediului va trebui sa intocmeasca harti speciale pentru zonele cu zgomot intens din marile orase ale tarii si sa impuna taxe speciale pentru depasirea limitelor de zgomot admise. Potrivit A