Fondul Monetar International (FMI) a incercat sa impuna conditii inacceptabile atat in ceea ce priveste deficitul bugetar pe 2006, cat si politica salariala, cerinte care ar frana dezvoltarea Fondul Monetar International (FMI) a incercat sa impuna conditii inacceptabile atat in ceea ce priveste deficitul bugetar pe 2006, cat si politica salariala, cerinte care ar frana dezvoltarea economica, spune ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, dupa ce institutia internationala a acuzat o "deraiere" de la echilibrul macroeconomic convenit cu FMI.
FMI ar fi vrut excedent bugetar
Potrivit ministrului de finante, initial, FMI a solicitat ca bugetul de anul viitor sa inregistreze un excedent de 0,2% din PIB, ulterior multumindu-se si cu un buget echilibrat. FMI a nu a putut indica perioada de timp in care aceste derapaje vor aparea, iar Vladescu crede ca FMI "sufla si in iaurt". "Au cerut un excedent bugetar de 0,2%, in final au acceptat 0%, dar noi consideram ca mai putin de 0,5% din PIB este foarte greu de acceptat", a spus Vladescu. "Vom vedea la sfarsitul anului viitor cine a avut dreptate" . Ministrul a facut apel inclusiv la exemplul Bulgariei, care, desi are un excedent bugetar de 1%, inregistreaza un deficit de cont curent de 10%.
Pietele, nu FMI, au dreptate
In opinia ministrului finantelor, expertii FMI au neglijat un principiu pe care de obicei il promoveaza, si anume "responsabilitatea" pietelor. Aceasta ar insemna ca singurii indreptatiti sa sesizeze si sa sanctioneze derapajele macroeconomice sunt "pietele, care au cea mai buna perceptie" si care au avut o reactie pozitiva in ultimele luni. Atitudinea acestora va ramane pozitiva, chiar daca acordul este sub semnul intrebarii, deoarece si in toama, cand acordul era incert, Romania a primit certificatul "investment grade", spune Vladescu.
Salariile bugetarilor - o mostenire grea