Potrivit ziarului Gandul, tranzactiile bursiere dubioase cu actiuni Rompetrol – care constituie probabil cel mai complex dosar al Parchetului General – au fost aduse la cunostinta procurorilor inca din luna mai 2004 de catre Serviciul Roman de Informatii.
Dosarul a fost initial la Parchetul National Anticoruptie dupa care a fost trimis la Directia de Investigare si Combatere a Crimei Organizate. Pe linie informativa, acuzatiile aduse persoanelor implicate in acest dosar sunt mult mai grave decat cele oficiale, ale Parchetului.
Astfel, despre Dinu Patriciu se afirma ca a desfasurat aceste actiuni din pozitia de detinator de informatii privilegiate – presedinte al Consiliului de Administratie al Rompetrol – urmarind cresterea artificiala a pretului actiunilor prin manipularea pietei de capital.
In informarile provenind de la Serviciile Secrete se mai arata ca presedintele Rompetrol a initiat un plan prin care viza tranzactionarea pe piata a unor pachete de actiuni pana la un volum total de maxim 10% din capitalul companiei, lansand ordine de vanzare sau cumparare la preturi prestabilite intre acesta si alte persoane din cercul sau de relatii.
Conform informatiilor primite de procurori, anterior primei zile de tranzactionare a actiunilor, Dinu Patriciu le-a solicitat partenerilor sai de afaceri, Verestoy Attila si Pantis Sorin (reprezentantul intereselor familiei Voiculescu) sa introduca, inca de la inceputul sedintei, ordine de cumparare de actiuni de volum mare, care
sa se execute in conditiile ordinelor de vanzare pe care cel in cauza le lanseaza. Este vorba de pretul de 116 lei / actiune, de 3 ori mai mic decat corespunzator estimarilor specialistilor din domeniu. Principalii cumparatori din sedinta din 7.04.2004 au fost Voiculescu Camelia Rodica, Verestoy Attila, Dinu Patriciu etc.
De asemenea,