Dupa ce au tunat si fulgerat impotriva restrictiilor impuse de FMI, sindicatele si-au vazut visul cu ochii. Acordul FMI cu Romania a incetat, iar Guvernul nu se va mai putea folosi de scuza ca nu-l lasa FMI sa creasca salariile. Vestea nu a declansat insa o explozie de bucurie in lumea sindicala.
Dumitru Costin, liderul BNS: "Unele observatii ale reprezentantilor FMI asupra bugetului au fost corecte"
La mitingurile BNS din anii trecuti s-au scandat chiar lozinci de genul "Jos FMI!". Ieri, Dumitru Costin, liderul BNS, a declarat ca ruperea acordului nu va insemna o crestere imediata si spectaculoasa a salariilor, decat daca Guvernul va incepe sa inventeze resurse. In opinia lui, cererea confederatiilor sindicale privind cresterea salariului minim pe economie la 4.300.000 de lei pe luna, de la 1 ianuarie 2006, nu poate fi discutata in actuala forma a bugetului de stat pentru anul viitor. Asupra constructiei bugetului, o parte din observatiile reprezentantilor FMI coincid cu ale sindicalistilor. "CNSLR-Fratia, BNS, Cartel Alfa si CSDR si-au retras reprezentantii din toate tripartitele. Am putea reincepe negocierile cu Guvernul, daca acesta va fi de acord sa modifice proiectul de buget. Unele observatii ale FMI asupra acestuia erau corecte. De pilda, Guvernul trebuie sa-si defineasca prioritatile. Conform notei de fundamentare a bugetului, totul este prioritar, ceea ce duce la un nonsens. De asemenea, foarte important este semnul de intrebare al reprezentantilor FMI asupra posibilitatii reale a Guvernului de a colecta la buget sumele propuse", a explicat Costin.
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa: "FMI era o garantie a cheltuirii corecte a banilor publici"
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, considera ca acordul cu FMI oricum devenise inutil. "Romania are o rata de crestere economica sustinuta, adica exact ceea ce a cerut FMI. Ideea de a ne imp