Reporter: De ce ati ales o profesiune in mass-media?
Eva Iova: Din intamplare. Inca din bancile scolii generale mi-am dorit sa fiu un pedagog bun. In 1988 m-am inscris la Facultatea Pedagogica din Seghedin, la specializarea romana si maghiara.
Insa din anul trei de facultate mi s-a oferit posibilitatea sa lucrez la televiziunea din Seghedin, la redactia emisiunilor in limba romana, si am inceput sa inteleg cate ceva din tainele presei. Asa ca, dupa examenul de licenta, am hotarat sa raman in Seghedin, sa lucrez in presa romaneasca.
Initial am fost colaborator extern atat la televiziune, cat si la radio, unde am redactat in primul rand stiri. In 1995 am fost angajata ca redactor la Redactia Romana a Radiodifuziunii, iar de aici incolo am facut de toate: redactari si prezentari de emisiuni, reportaje, interviuri, relatari, stiri etc.
Rep.: Cum e sa fii "jurnalist al unei minoritati"?
E.I.: Trebuie sa cunosti tot ce se intampla in Ungaria si Romania, sa gasesti informatiile si subiectele prin care sa dai cititorului - in cazul revistei "Foaia romaneasca" - educatie romaneasca si sa cultivi adevaratele valori romanesti. E foarte important sa contribui la intarirea sentimentului de roman, la perfectionarea limbii romane.
Mai ales ca jurnalistul a fost si este nevoit sa se confrunte cu realitatea: lumea moderna aduce dupa sine si asimilarea, uniformizarea, pierderea identitatii.
Rep.: Comparati drepturile romanilor din Ungaria cu ale maghiarilor din Romania.
E.I.: Nu cred ca are rost. Cele doua comunitati care traiesc in minoritate nu sunt egale sau asemanatoare nici la numar, nici la necesitati. Cred ca atat Statul roman, cat si cel maghiar, au datoria morala sa sustina valorile romanesti din Ungaria, pana cand se mai gaseste