Cursul euro a urcat ieri pe piata valutara pentru a patra sedinta de tranzactionare consecutiv, ajungand la 3,6594 lei si marcand astfel o apreciere de 2,8% in decurs de o luna, in timp ce abandonarea acordului cu FMI a continuat sa agite spiritele.
Reprezentanti ai mediului de afaceri nu ezita sa se bucure de esecul negocierilor cu Fondul, care ar lasa Guvernului mai multa libertate, in timp ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, indeamna la prudenta, desi se simte confortabil cu rezerva valutara de aproape 17 miliarde de euro.
"Reprezint o institutie care trebuie sa vegheze asupra stabilitatii. Incetarea acordului cu FMI da posibilitatea institutiilor sa aiba mai mult curaj, sa responsabilizeze politicile aplicate. Sa nu cadem insa in extrema cealalta, sa dam reglementari stranse sau strambe", a avertizat seful bancii centrale.
La polul opus, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, sustine ca recomandarile FMI privind deficitul bugetar cat mai mic sunt depasite, iar cheltuielile publice ar trebui majorate pentru a putea finanta, de exemplu, dezvoltarea infrastructurii.
"Trebuie sa acceptam deficitele, chiar si pe cele externe, pentru ca ele reprezinta sursa cresterii", a spus Patriciu.
Pe fondul acestei dezbateri, piata bursiera si-a revenit dupa scaderea inregistrata luni si pusa pe seama unei corectii.
"Acordul cu FMI reprezenta un plus la capitolul vizibiliate pentru anumiti investitori, care stiau ca mai exista o institutie care monitorizeaza atent situatia economica din Romania, insa nu cred ca ruperea acordului cu FMI va determina o scadere a interesului investitorilor straini pentru piata de capital autohtona", comenteaza Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.
In schimb, leul a continuat sa slabeasca in fata euro, astfel ca fata de inceputul lunii august inregistreaza