Cumparatorul unui computer se indreapta, in functie de necesitatile lui, fie spre un desktop, fie spre un laptop. Dar ce urmareste acesta la cumparare?
"Aproape ca nu mai conteaza pretul. Pentru ca timpul meu e limitat, ma gandesc la un laptop, unul care sa-mi confere autonomie mai mare.
Apoi urmaresc la procesor ca nivelul de cache sa fie cat mai mare, bateria cat mai buna, sa aiba placa video buna - preferand marca ATI -, ecranul cu rezolutie buna, posibilitati multiple de conectare, greutatea si dimensiunea ecranului", ne-a declarat un cumparator.
La fel ca si pentru desktopuri, firmele ofera garantie si la laptopuri, ne-a mai spus Emil Bibu, general manager la Microline International. Performantele la care ajung producatorii de laptopuri si desktopuriuri sunt incurajatoare. "In privinta capacitatii de stocare, 120 GB este tot ce poate oferi pentru notebook stocarea longitudinala.
Cum pana in 2007 se va trece la stocare perpendiculara, este clar ca principalii beneficiari ai migrarii vor fi notebookurile, asa ca, in maximum patru ani, capacitati de stocare de 200 GB sau chiar 230 GB vor putea fi vazute si pe sistemele portabile.
Daca interfata Serial ATA a inceput deja sa inlocuiasca intr-un ritm rapid veterana Ulta ATA in PC-uri, nu acelasi lucru se poate afirma si despre laptopuri (numite si notebookuri). Majoritatea producatorilor nu s-au grabit sa integreze noua interfata in designul calculatoarelor portabile, dar si acest lucru se va schimba in urmatorii ani sub presiunea tehnologiilor.
Pe masura ce utilizatorii au inceput sa foloseasca notebookurile si pentru jocuri, producatorii au decis ca este timpul sa includa si cipuri 3D mai performante", a mai explicat Bibu.
Toate laptopurile aparute in ultimele luni prezinta un evantai complet de posibilitati de conexiune la dispozitive