Desi in Romania numarul utilizatorilor de Internet este de 40 la 1.000 de locuitori, - de circa 10 ori mai mic decat media din tarile Uniunii Europene, romanii se dovedesc printre primii atunci cand vine vorba de dialogul cu autoritatile publice prin intermediul calculatorului.
Paradoxul mai include un amanunt: peste 60% dintre romanii de peste 40 de ani nici macar nu stiu sa deschida un calculator.
Proportia firmelor romanesti cu acces la Internet, care folosesc Internetul pentru a obtine informatii de la autoritatile publice, a depasit media din Uniunea Europeana, potrivit unor date ale Biroului european de statistica, Eurostat.
Conform studiului, 56% din firmele romanesti cu acces la Internet au utilizat aceasta sursa pentru obtinerea de informatii de pe site-urile autoritatilor publice, media UE fiind de 51%. La bulgari, de pilda, procentul este de 59%, in timp ce firmele ungare au inregistrat un nivel de 44%.
Cel mai inalt grad de utilizare a Internetului pentru informatii de la institutii publice a fost consemnat de Suedia, cu 94%, la polul opus situandu-se Marea Britanie, cu 36%.
In ceea ce priveste domeniile de activitate, studiul arata ca in Romania, firmele din domeniul imobiliar, inchirieri si activitati din domeniul afacerilor au utilizat Internetul in proportie de 67%, peste media europeana de 61% si peste nivelul din Bulgaria, de 65%.
Si in acest caz, procentul consemnat de Romania s-a plasat peste cel din Ungaria, de 47%, insa sub pragul polonez de 76%.
De asemenea, firmele romanesti care desfasoara activitati de comert au utilizat Internetul pentru obtinerea de informatii de la autoritati in proportie de 54%, nivel inferior celor obtinute de companiile producatoare de diverse articole - 55% si al firmelor din transport - 61%.
In fiecare dintre aces