Producatorii romani sunt nevoiti sa obtina certificate de calitate de la organismele internationale. Certificatele emise de RENAR, organismul national de acreditare a laboratoarelor romanesti de certificare a alimentelor, nu mai sunt recunoscute in Uniunea Europeana.
Laboratoarele de incercari, organismele de certificare a sistemelor de management si organismele de certificare a conformitatii produselor nu mai pot emite certificate valabile in strainatate.
Uniunea Europeana a retras in urma cu cateva luni acreditarea Asociatiei de Acreditare din Romania – RENAR, organismul national de acreditare a laboratoarelor de incercari/analize, etalonare metrologica, organisme de inspectie si de certificare (sisteme de management al calitatii/mediului, HACCP, produse/servicii si personal).
MOTIVE. Suspendarea a fost decisa, deoarece s-au constatat neconformitati. Deficientele au privit competenta personalului si faptul ca nu s-au furnizat dovezi de asigurare a trasabilitatii rezultatelor masurarilor. "Pana la urma toate converg catre personal. Este o nevoie acuta de personal la RENAR", considera presedintele asociatiei, prof. univ. dr.
ing Fanel Iacobescu, care face parte din noua echipa de management numita dupa aflarea problemelor de catre organismele internationale.
LIPSA DE SANCTIUNI. Problemele nu ar fi aparut daca organismele de certificare si-ar fi facut datoria conform normelor sau daca RENAR i-ar fi sanctionat pe cei in neregula, recunoaste presedintele. Noul presedinte nu cunoaste sa fi existat sanctiuni pe care RENAR sa le fi aplicat organismelor romanesti de certificare care nu si-au facut corect datoria.
El este insa aproape sigur ca de acum inainte vor urma asemenea sanctiuni. "Vom hotari in doua saptamani pentru ce domenii solicitam evaluarea. Ea se poate realiza in cel mult un an de la data s