Sub semnul muzicii, al prieteniei, la Ateneul Român, un entuziasmant moment al relaţiilor româno-ungare, un concert de gală si un moment festiv prilejuite de prima reuniune - de această dată la Bucureşti - a celor două cabinete ale executivelor României şi Republicii Ungare.
Şi pentru că muzica este un limbaj al nostru al tuturor, Orchestra Filarmonicii bucureştene, primul colectiv simfonic al ţării, ansamblu condus de maestrul Cristian Mandeal, cunoscutul pianist Jenö Jandó de la Budapesta, au fost invitaţi să susţină un concert menit a da consistenţă spirituală acestui memorabil moment istoric.
Creaţii datorate acestor doi creatori - personalităţi emblematice ale culturii celor două ţări vecine, Béla Bartók şi George Enescu - au fost oferite unei asistenţe pe cât de selecte pe atât de numeroase prezente la concert, miniştri ai celor două cabinete, reprezentanţi ai corpului diplomatic, oameni de cultură, de artă. Au fost prezentate, respectiv, cel de-al treilea Concert pentru pian şi orchestră şi Suita în do major pentru orchestră. S-a cântat cu entuziasm, cu dăruită participare, dând o pronunţată consistenţă momentelor simfonice; amploarea acestora s-a dorit, parcă, a răspunde atmosferei festive din sală. Momentul de excepţie al programului muzical a fost marcat prin prezentarea uneia dintre ultimele creaţii bartokiene, cel de-al treilea Concert pentru pian şi orchestră, moment al unei veritabile comuniuni artistice profesionale, moment datorat participării atente, de strălucită pregnanţă, a membrilor orchestrei, a minunatului pianist concertist Jenö Jandó sosit în mod special din ţara vecină, a maestrului Cristian Mandeal, un spirit mobilizator, eficient, tenace, care a făcut posibilă realizarea - într-un timp record - a acestui concert, o partitura de o deosebita dificultate privind coordonarea pianului în ansamblu, definirea mar