Liga Pro Europa vrea sa aduca Biroul Romano-Maghiar pentru Tineret la Targu Mures. Potrivit Smarandei Enache, copresedinte al LPE, orasul este un exemplu de reconciliere, reusind sa depaseasca stigmatul evenimentelor din martie 1990. Amplasarea Biroului la Targu Mures ar aduce orasul in atentia Europei.
Guvernele roman si maghiar au semnat, in cadrul sedintei comune din 20 octombrie, Acordul pentru infiintarea Biroului Romano-Maghiar pentru Tineret (BRMT), conceput dupa modelul Biroului franco-german care a functionat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Cum ideea si propunerea infiintarii acestui organism apartin LPE si CRDE, organizatia mureseana va propune autoritatilor ca Biroul, cu statut de institutie internationala, sa fie amplasat la Targu Mures.
Potrivit Smarandei Enache, copresedinte al LPE, orasul a reusit sa depaseasca, in ciuda adversitatilor, stigmatul evenimentelor din martie 1990 si poate deveni un exemplu de reconciliere istorica, cu un statut simbolic similar Strasbourgului.
Activitatea Biroului, un organism international, urmeaza sa se concentreze pe colaborarea in domeniul artelor, culturii, stiintei, invatamantului, sportului si turismului.
Acesta va fi condus de doi copresedinti si un secretariat general, dar va avea si un consiliu consultativ, alcatuit din personalitati politice si culturale, capabile sa influenteze in mod pozitiv relatiile dintre cele doua comunitati.
Reprezentantii LPE si-au exprimat speranta ca Biroul romano-maghiar va constitui un exemplu pentru intreaga Europa centrala si de Est, zona in care exista o serie de animozitati interetnice nerezolvate, influentand evolutia democratica a acestei parti a Europei.
Localizarea BRMT la Targu Mures ar reprezenta o premiera pentru oras, care nu a gazduit pana in