- Tariceanu: Agricultura romaneasca traieste de peste 60 de ani din amintiri
- Cu 4 milioanede gospodarii de subzistenta, Guvernul vrea sa infiinteze ferme de 20-50 de hectare
- Programul "Fermierul", lansat ieri, solutia minune pentru a atinge modelul european
Romania agricola are doi poli: clasa de subzistenta, majoritara, reprezentata de peste 4 milioane de gospodarii care produc, de pe 2 hectare, pentru autoconsum si clasa de "varf", singura productiva, numarand 20-23 de mii de exploatatii mari. Categoria de mijloc, sustinuta de asa-numita ferma familiala, care in Europa stapaneste 20-50 de hectare, cam lipseste de la noi. Ea ar putea fi substituita in schimb cu recent formata clasa de "capsunari", agricultorii de tranzitie ai tarii.
Aceasta este realitatea deceniului 21, cu numai un an inainte de "integrarea" europeana. Departe imaginea de acum a agriculturii romanesti (numai daca ne gandim la uriasul deficit comercial agroalimentar, care a fost, in primele 8 luni, de 826 de milioane de euro) de cea a "granarului Europei", imagine nostalgica de manual.
Tariceanu: Agricultura traieste din amintiri
Cu picioarele pe fuga in cursa integrarii, Romania a primit ieri Programul Fermierul, proiect de anvergura pentru care Ministerul Agriculturii a alocat o patrime din bugetul anului 2006 - 7.000 de miliarde de lei vechi. Scopul este acela de a transforma gospodariile taranesti de subzistenta in ferme familiale de dimensiuni mici, a caror productie sa fie valorificata pe piata dupa modelul european, a declarat, ieri, la deschiderea oficiala a expozitiei IndAgra, premierul Calin Popescu Tariceanu. "Modelul european este ferma de 20-50 de hectare. Spre acest gen de ferma trebuie sa ne indreptam si noi", a afirmat Tariceanu.
Seful Executivului a aratat ca agricultura are nevoie de investitii