Guvernul nu a precizat exact, pana acum, care categorii de salariati din sectorul public au obtinut o marire a salariilor cu 50%, in ultimele 12 luni, si nici care e ponderea respectivei clase de salariati, in PIB. De asemenea, prin aplicarea cotei unice de impozitare, autoritatile au afirmat ca bugetul de stat a economisit circa 1,5% din PIB, adica aproape 1 miliard de euro.
In realitate, cota unica a adus la buget mai putini bani decat s-a declarat oficial, spun reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor-1903 (UGIR-1903). Acestia fac apel la primul-ministru pentru a se consulta cu reprezentantii mediului de afaceri asa incat sa adopte cele mai bune solutii in perspectiva integrarii europene a Romaniei. De asemenea, in Anexa la Acordul Monetar al Uniunii Europene se arata ca, la ora actuala, exista destule state membre ale UE care depasesc limita de 3% pentru deficitul bugetar, precizeaza un comunicat de presa al UGIR-1903. Guvernul trebuie sa promoveze un plan de politici economice bazat, in primul rand, pe consultarile cu patronatul.
Proiectul bugetului de stat pe 2006 nu trebuie sa includa noi constrangeri pentru mediul de afaceri, ci sa permita o finantare eficienta a invatamantului, sanatatii, cercetarii si a celorlalte proiecte de investitii care pot duce la o crestere economica reala, precizeaza acelasi comunicat. Reprezentantii UGIR-1903 resping o noua crestere a fiscalitatii, ce va avea drept efect, in opinia acestora, o reducere a competitivitatii firmelor autohtone, precum si stimularea economiei subterane.
Guvernul nu a precizat exact, pana acum, care categorii de salariati din sectorul public au obtinut o marire a salariilor cu 50%, in ultimele 12 luni, si nici care e ponderea respectivei clase de salariati, in PIB. De asemenea, prin aplicarea cotei unice de impozitare, autoritatile au afirmat ca bugetul de stat a economisit cir