Schimbarile de actionariat de la Sicomed si Biofarm permit observatia ca in 2005 un punct procentual din piata romaneasca a medicamentelor valoreaza circa 30 milioane euro. Perspectivele acestei industrii creaza premisele unei cresteri sensibile a valorii acestui indicator incepand din 2006.
Anuntul de la jumatatea lunii septembrie, privind preluarea pachetului majoritar de 50,08% din capitalul social al Sicomed de catre compania ceha Zentiva nu a fost o surpriza fiind cunoscut faptul ca GED Capital Development si Global Finance, proprietarii vehiculului de investitii Venoma Holdings, intentioneaza sa–si vanda partipatiile.
Cei doi investitori financiari erau prezenti la Sicomed de mai mult de cinci ani, o perioada destul de mare de timp pentru un fond de venture capital.
De asemenea, Zentiva si–a anuntat intentia de a lansa o oferta publica de preluare pentru toate actiunile Sicomed (SCD) in circulatie.
Dincolo de faptul ca investitorii in SCD au avut de castigat cu atat mai mult cu cat durata investitiei lor a fost mai mare, piata de capital romaneasca sufera o pierdere importanta prin faptul ca dupa Terapia in 2003, o alta mare companie din domeniul productiei de medicamente va fi retrasa de la bursa.
Cum sectorul farmaceutic este la moda pe pietele de valori mobiliare internationale, iar bursa de la Bucuresti s–a incadrat in trend, apare intrebarea fireasca daca Antibiotice Iasi si Biofarm Bucuresti, care se va lista in scurt timp la BVB vor reprezenta oportunitati de plasamente pe termen mediu si lung, asa cum s–au dovedit in trecut Sicomed si Terapia.
Negresit, de acum inainte, cele doua companii vor trezi intr–o masura mai mare interesul analistilor si investitorilor, mai ales straini, care vor cauta sa vada daca merita sa faca plasamente in companiile romanesti din domeniu inca listate la