Ultimul raport al Comisiei Europene evidentiaza faptul ca tara noastra se situeza pe ultimul loc privind eradicarea marii coruptii in randul tarilor in curs de aderare la UE.
In timp ce forurile europene cer cu insistenta Romaniei sa trimita in judecata dosare de mare coruptie si frauda, PNA si mai nou infiintatul DNA – activat in cadrul Parchetului General cu scopul de a ancheta membri ai parlamentului, bat pasul pe loc.
Conform unui raport al Inspectoratului General al Politiei, trimis ministrului MAI, Vasile Blaga, in primele opt luni ale anului 2005 s-au intocmit 83 de dosare penale pe numele unor primari, parlamentari si consilieri locali.
In plus, politistii au luat in vizor 371 functionari publici si 200 de directori de regii autonome, companii nationale si societati comerciale. Potrivit raportului mentionat, cauzele privesc infractiuni precum luare si dare de mita, trafic de influenta, primire de foloase necuvenite si fraude.
Totodata, 147 de dosare vizeaza marea coruptie si au fost trimise la DNA, conform IGP. La nivel national, dosarele in care sunt cercetati "pestii mari" sunt tergiversate si plimbate de la o instanta la alta.
Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Cluj a informat cotidianul BZA ca politistii de la structurile de investigare a fraudelor din cadrul inspectoratului si a subunitatilor subordonate au constatatat 81 infractiuni complexe cu prejudicii de peste 2 miliarde de lei, de natura economico-financiara in ultimii doi ani.
In functie de valoarea prejudiciului aceste cauze au fost inaintate la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj si la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca. Potrivit comunicatului IPJ Cluj,