Toate sindicatele din invatamant vor intra in greva generala, incepand cu lunea viitoare, de la ora 8 dimineata. Profesorii nu vor sa accepte cele 1.800 miliarde de lei vechi care au sosit la bugetul Educatiei, deoarece acesti bani nu sunt suficienti pentru reforma din invatamant.
In urma protestelor din ultima saptamana, Guvernul a suplimentat bugetul Educatiei cu bani de la Camera Deputatilor (230 miliarde de lei), de la SRI (1.300 de miliarde), de la Agricultura (50 miliarde) si de la Ministerul Administratiei si Internelor (120 miliarde): "Nu dorim greva pentru salarii, ci greva pentru banii care se cuvin educatiei. Este imposibil sa faci reforma in invatamant, fara bani. In caz contrar, riscam sa transformam educatorii nostri in capsunari", a spus Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).
Sindicatele sunt decise sa-si continue protestele si sa-si sustina, in unanimitate, toate revendicarile: "Educatia este o prioritate nationala, iar intre federatii nu au fost, nu sunt si nu vor fi nici un fel de conflicte in sustinerea revendicarilor noastre. De luni, incepand de la ora 8.00, va incepe greva generala din invatamant", a declarat Catalin Croitoru, liderul sindical de la Federatia Educatiei Nationale (FEN).
Bugetul de 3,79% din PIB incalca legile
Anul 2006 reprezinta o prima data cand se stabileste un buget pentru Educatie mai mic decat in anul precedent: "Cifra de 3,79% reprezinta o incalcare a legilor in vigoare. Noi declansam greva generala pentru tot personalul din invatamant, atat pentru cadrele didactice, cat si personalul nedidactic", a spus Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Sindicatelor Independente "Spiru Haret".
Acesta a acuzat Guvernul Tariceanu ca a spus numai minciuni in ceea ce priveste cresterea de 40% a salariilor, precum si avantajele cotei unice pentru