Dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, CIA a pus bazele unei retele secrete de inchisori in mai multe tari ale lumii, intre care si state din Europa de Est. Dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, CIA a pus bazele unei retele secrete de inchisori in mai multe tari ale lumii, mai putin in Statele Unite.
In America exista o lege care interzice detinerea prizonierilor in izolare completa. Presata de contextul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA, Agentia Centrala de Informatii (CIA) a infiintat inchisori secrete, denumite in dosarele clasificate "locuri negre" ("black-sites"), in opt tari de pe glob, intre care Thailanda, Afganistan, Guantanamo din Cuba si "mai multe democratii din Europa de Est". Initial, CIA a intentionat sa ascunda si sa interogheze suspectii despre care se credea ca sunt implicati direct in atentatele din "martea neagra" sau liderii Al-Qaeda, care reprezentau o amenintare iminenta.
LA SECRET. Cotidianul american Washington Post scrie ca reteaua secreta de inchisori este un instrument neconventional folosit de CIA in campania mondiala antitero. Ziarul nu spune care sunt tarile est-europene care si-au pus la dispozitie teritoriile pentru ca americanii sa-si aduca aici prizonierii, dar precizeaza ca unul dintre centrele de detentie secrete din Europa de Est este de tip sovietic. Surse contactate de Jurnalul National ne-au declarat ca printre "democratiile est-europene" amintite de Washington Post s-ar afla Polonia, Ungaria si Cehia. "Existenta si locatiile acestor centre de detentie sunt cunoscute unui numar foarte redus de oficiali din Statele Unite si, normal, de catre presedintii si de cativa ofiteri de informatii de rang inalt din tarile respective." Ziarul, care citeaza actuali sau fosti oficiali din cadrul serviciilor de informatii, precum si diplomati straini ai unor tari de pe trei continen