Cele mai importante prevederi ale pachetului legislativ privind reforma in administratie sunt supuse dezbaterii publice, a anuntat, ieri, ministrul de Interne Vasile Blaga, adaugand ca Guvernul nu isi va asuma raspunderea pentru aceste initiative legislative.
''Nu ne asumam raspunderea, am convenit acest lucru si cu premierul, le vom introduce in Parlament prin procedura de urgenta, cu rugamintea la comisiile parlamentare sa le urgenteze, prioritate avand Legea prefectului si modificarile la Legea numarul 188 privind statutul functionarilor publici'', a afirmat Blaga, citat de Mediafax. Pachetul legislativ initiat de MAI presupune modificarea Legii administratiei publice locale (Legea 215/2001), a Legii prefectului, actul normativ privind statutul functionarilor publici, precum si a Legii descentralizarii.
De asemenea, in pachet se regaseste un proiect legislativ privind finantele publice locale. In urma acestor modificari, prefectul va pierde statutul de demnitar, devenind, incepand cu 1 ianuarie 2007, inalt functionar public, putand fi numit in functie doar de Guvern. Principiile generale care au stat la baza elaborarii acestui pachet de legi au fost cresterea autonomiei locale, consolidarea atributiilor primarilor si descentralizarea gestiunii functiei publice, depolitizarea administratiei, prin reforma functiei prefectului si a sistemului de alocare a fondurilor pentru echilibrarea bugetelor locale.
Blaga a subliniat ca a avut o consultare permanenta cu toti actorii principali implicati, pachetul fiind elaborat cu sprijinul si consultarea structurilor asociative, al societatii civile si al mai multor institutii europene si spera ca acest proces sa se finalizeze pana la 1 ianuarie 2008. ''Raportul de monitorizare a Romaniei pe 2005 subliniaza textual ca sunt necesare eforturi semnificative pentru reformarea administratiei publice'', a afirmat B