Raportul Bancii Mondiale, intitulat „Dezvoltarea Oportunitatilor de Angajare in Europa de Est si fosta Uniune Sovietica", prezinta o analiza a pietei muncii din 27 de tari.
Studiul se bazeaza pe raspunsurile la trei intrebari centrale: Cum a fost influentata piata muncii de transformarea economica si de tranzitie si care au fost persoanele cel mai grav afectate? Cat de mult au progresat tarile si care sunt obstacolele ce stau in calea crearii de locuri de munca mai numeroase si mai bune? Ce politici publice pot fi aplicate pentru a se promova crearea de locuri de
munca? In ciuda succesului economic inregistrat in aceste regiuni, in domeniul crearii locurilor de munca productive nu s-au inregistrat rezultate semnificative.
„Daca nu se amelioreaza perspectiva angajarilor, reducerea saraciei din aceste zone ar putea intra intr-o faza de stagnare, iar acest fapt ar submina parcursul reformelor", avertizeaza Arup Banerji, coordonator al raportului si membru in conducerea Departamentului pentru Economii de Dezvoltare Umana al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala (ECA).
Persistenta somajului poate afecta grav dezvoltarea economica a statelor din aceste regiuni. „Desi se preconiza un anumit nivel al somajului datorat tranzitiei, surpriza consta in persistenta acestuia", a afirmat Jan Rutkowski, economist senior in cadrul ECA si coautor al studiului.
Unul dintre criteriile importante adoptate in acest studiu este comparatia dintre nivelul de locuri de munca create si nivelul de locuri de munca disparute. De exemplu, Estonia si Slovenia au inregistrat o perioada scurta de distrugere a locurilor de munca in perioada timpurie a tranzitiei.
Aceasta perioada a fost urmata de o alta in care cele doua nivele au fost la valori egale, dar acum nivelul de locuri de munca create a inceput sa o ia inaintea c