Presedintele CSM a recunoscut ca institutia pe care o conduce, care ar trebui sa garanteze independenta justitiei, nu are parghii legale pentru a-i sanctiona pe cei care intervin in actul de justitie. ?Daca se va constata ca a existat o atingere adusa independentei, vom iesi public si vom spune. Este foarte important pentru sistemul judiciar sa se stie daca a existat o imixtiune?, a explicat Lupascu. Decizia CSM a fost primita de premierul Tariceanu cu un raspuns sec: ?Foarte bine?.
Dupa sase luni, Botos se revolta
Prezent la sedinta CSM, procurorul general Ilie Botos si-a nuantat pozitia pentru a treia oara, declarand ca nu i se pare normal sa fie sunat de premier si intrebat despre mersul unui dosar. ?Nu mi se pare normal sa fiu sunat. Noi nu avem niciun fel de obligatii fata de o alta institutie. Singurele raporturi sunt cu instanta de judecata. Procurorii cand finalizeaza o cauza se pronunta printr-o solutie care e atacata in conditiile Codului de Procedura Penala si cauza pleaca mai departe la instante?, a declarat Ilie Botos. El a sustinut ca investigatia declansata de CSM este normala si ca va da toate detaliile comisiei de ancheta. Cu toate acestea, Botos nu considera telefonul premierului o imixtiune: ?Nu pot spune ca acest telefon a avut anumite consecinte?.
Botos pretinde insa ca nu a discutat cu premierul despre alte cazuri, desi Calin Popescu-Tariceanu afirma ca ar fi fost sunat de Botos cu privire la dosarele ?RAFO? si ?Sechelariu?: ?Nu comentez in nici un fel. Cand discutam de ajutor, discutam de ajutorul specialistilor de la ANAF. Dar atat!?.
Botos, acuzat ca raspunde unor comenzi politice
Liberalii au pornit o ofensiva impotriva procurorului general Ilie Botos - persoana care a alimentat scandalul telefonului otravit dat de Calin Popescu-Tariceanu la Parchet. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a trimis ieri p