Cabinetele de planing familial sunt cele in sarcina carora intra cea mai mare parte din responsabilitatile privind serviciile de sanatatea reproducerii.
Programul pe 2005 al Ministerului Sanatatii, punctul 1.1, supravegherea si controlul bolilor transmisibile, prevede achizitionarea de contraceptive prin licitatie publica la nivel national.
Acestea sunt cumparate de catre Institutul de Sanatate Publica Bucuresti din fondurile alocate Programului de sanatate a femeii si copilului se acorda fara plata prin cabinetele de planificare familiala, prin cabinetele medicilor de familie inclusi in program urmatoarelor categorii de persoane: somere, eleve si studente, persoane care fac parte din familii beneficiare de ajutor social, femei cu domiciliul stabil in mediul rural, femei care efectueaza un avort la cerere, intr-o unitate sanitara publica, precum si alte persoane fara venituri care dau declaratie pe propria raspundere in acest sens.
In Cluj exista 4 cabinete de planing familial de stat si unul non-guvernamental. ,,La noi vin in medie cam 700-800 de persoane lunar. Seviciile sunt gratuite, iar accesul este neingradit. Vin persoane ce intra in categoriile desemnate de minister ca fiind beneficiari ai gratuitatilor.
Elevele sau studentele se pot legitima cu carnetul, iar ceilalti dau declaratie pe propria raspundere. Cei care nu au venituri intra in aceasta ultima categorie. Nu avem intotdeauna timpul necesar sa le verificam. Nu toate contraceptivele sunt gratuite. Tin sa precizez ca sunt gratuite doar Marvelonul si Lo-femenalul, dintre pilule.
Avem insa si contraceptive injectabile gratuite, prezervative, sterilete. Venirea la cabinet nu este conditionata de un bilet de trimitere", a declarat dr. Cristina Botusan, de la cabinetul de planificare familiala de