Miliarde de lei se pierd lunar din cauza concediilor de boala acordate pe ochi frumosi. Marile firme botosanene, obligate sa gaseasca solutii pentru a inlocui munca a citeva zeci sau chiar sute de oameni bolnavi, au depus deja mai multe sesizari la Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) si Directia de Sanatate Publica (DSP).
Cu problema cresterii numarului de concedii medicale se confrunta in principal societatile de confectii. Manuela Zarug, directorul Serconf, spune ca, desi este una dintre cele mai profitabile din judet, societatea pe care o reprezinta pierde lunar peste 2,5 miliarde de lei vechi din cauza concediilor medicale.
"In medie avem de-a face cu 66-70 de concedii medicale pe luna, numai din rindul muncitorilor direct productivi. Ei bine, acesti oameni reprezinta o linie de productie ", a precizat Manuela Zarug, directorul general al Serconf.
In calculul pierderilor nu sint luati doar banii pentru plata concediilor medicale, ci si cei achitati celorlalti angajati obligati sa munceasca mai mult pentru a-si suplini colegii bolnavi. "Noi daca avem o comanda de 15.000 de articole vestimentare, nu putem sa indeplinim termenul daca nu vin toti oamenii la munca.
Si nu ne putem tirgui cu contractorul sa ne prelungeasca termenul limita ", a mai spus directorul Serconf. Aceasta a precizat ca, pentru a termina la timp comenzile, este nevoita sa cheme muncitorii si la sfirsitul saptaminii, cind orele sint platite dublu. Din aceasta cauza, societatea da lunar aproximativ 20.000 de euro pe ore suplimentare.
La acesti bani se adauga si plata zilelor de concediu, in primele noua luni ale anului Serconf cheltuind in acest scop aproximativ 75.000 de euro.
Situatia este asemanatoare si la alta mare societate de profil din Botosani, RapsodiaConf, unde totalul pierderilor cauzate de concediile medicale este de ordin