Din cauza restantelor la investitiile de mediu, 508 societati risca sa fie inchise la 1 ianuarie 2007, iar Romania poate plati amenzi in valoare de 300.000 de euro pe zi. Cele mai afectate vor fi spitalele, care vor fi nevoite sa modernizeze sau sa inchida 284 de crematorii.
Agentii economici ale caror instalatii mari de ardere polueaza mediul inconjurator vor fi inchisi la termenele negociate cu UE. Poluatorii trebuie sa se conformeze cerintelor Uniunii Europene privind investitiile de mediu, astfel incat sa poata face fata mediului concurential dupa aderare.
"Daca pana la 1 ianuarie 2007, cei 521 de agenti economici care nu au obtinut perioada de tranzitie nu realizeaza investitii de mediu, vor fi inchisi. Noi nu dorim inchiderea unitatilor economice, ci atingerea performantelor dorite de UE. Aceste termene nu sunt renegociabile, sunt batute in cuie", a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului.
Mai mult, agentii economici vor fi obligati sa suporte cheltuielile de inchidere si dezafectare, care initial vor fi suportate de stat. Din 716 instalatii care polueaza mediul inconjurator, numai 195 au obtinut perioada de tranzitie 30 octombrie 2007, 177 au depus documentatia pentru obtinerea autorizatiilor integrate, iar 13 au deja autorizatii. Restul agentilor economici, in numar de 508, functioneaza ilegal.
PROBLEME. Pe langa marile instalatii de ardere care au obtinut perioada de tranzitie pentru inchiderea etapizata pana in 2018, cele mai afectate vor fi spitalele. Foarte putine dintre spitale au obtinut perioada de tranzitie pana in 2008.
Astfel, anul acesta ar trebui inchise 70 de crematorii sau instalatii de tratare termica a deseurilor medicale, anul urmator 114, in 2007 vor fi inchise 52, iar in 2008, numarul crematoriilor inchise va fi de 58.
Pana in luna octombrie, poluatorii au realizat nu