Comisia Europeana a declarat ca existenta unor inchisori secrete e incompatibila cu criteriile politice de aderare si cu tratatele internationale semnate de tarile membre ale Uniunii Europene.
Un purtator de cuvant al Comisiei a spus ca aceasta va verifica relatarile din presa privind existenta unor asemenea inchisori ale CIA in Europa de Est.
Verificari tehnice
Comisia Europeana va verifica relatarea din Washington Post ca CIA ar detine prizonieri Al-Qaida in inchisori secrete si acuzatiile organizatiei Human Rights Watch ca asemenea inchisori se afla in Polonia si Romania.
Purtatorul de cuvant al Comisiei, Friso Roscam Abbing, a subliniat ca nu e vorba de o investigatie formala, ci de verificari tehnice pentru a vedea cat de adevarate sunt aceste acuzatii.
Comisia Europeana nu are competente in acest domeniu, a mai spus dl Roscam Abbing, pentru ca nu exista o versiune europeana a FBI, sau CIA.
Dar, a continuat el, toate cele 25 de state membre au semnat conventia europeana asupra drepturilor omului si conventia internationala asupra torturii si trebuie sa-si respecte obligatiile in baza acestora.
'Situatie dificila'
Existenta inchisorilor secrete, a spus purtatorul de cuvant, nu pare compatibila cu carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene si nici cu criteriile politice de aderare.
"Criteriile de la Copenhaga sunt destul de clare si nu cred ca existenta unor inchisori secrete ar fi compatibila cu acele criterii", a spus Friso Roscam Abbing.
Dar daca acuzatiile se vor dovedi adevarate, Romania s-ar putea gasi intr-o situatie mai dificila decat Polonia.
Carta drepturilor fundamentale nu are inca forta juridica si deci e mult mai greu ca Polonia, care e deja membra, sa fie trasa la raspundere de Uniunea Europeana.
Romaniei, care e tara i