Introducerea facilitatilor in cadrul statutului parlamentarilor, actiune care a generat un val de nemultumiri in 2004, a intrat din nou in atentia publicului datorita propunerilor din ultima sedinta a Comisiei pentru Statutul Parlamentarilor.
Noutatile acestor propuneri ar introduce, conform senatorului UDMR, Eckstein Kovacs, "un ajutor in caz de deces de 2000 de euro si stabilirea modului in care ar fi administrata pensia parlamentarilor".
Referindu-se la suma alocata in cazul decesului unui parlamentar, Eckstein Kovacs considera, ca aceasta este cam mare. El a mai adaugat ca nu este mandru de o asemenea propunere si ca, referitor la pensie, se considera inca tanar ca sa se gandeasca la aceasta. Deputatul PD, Daniel Buda, considera ca "legea e inca la comisie si nu e finala".
In opinia sa este foarte probabil ca propunerile sa cada la vot. Daniel Buda crede ca adoptarea unei pensii private ar fi o solutie mult mai viabila deoarece aceasta s-ar afla sub o administrare diferita de cea a statului.
Acesta nu a putut confirma si existenta unei propuneri referitoare la statutul rudelor de gradul I, care ar putea pe viitor beneficia de pasapoarte diplomatice asemeni parlamentarilor de care apartin.
Proiectul de lege initiat senatorul de un numar de senatori si deputati PSD, printre care si senatorul Ion Predescu, a continuat incepand cu 2004 sa starneasca controverse. In proiectul senatorului se prevedea ca pensia de serviciu sa reprezinte 80% din media indemnizatiei lunare in ultimul an de activitate legislativa.
O alta propunere a unui grup PSD, sugera ca pensia de parlamentar sa reprezinte 20% din indemnizatie, iar in conditiile efectuarii a doua sau trei mandate procentul sa creasca la 40%, respectiv 60%. Pe langa aceste facilitati mai exista gratuitatile la transport aerian, rutier si feroviar sau la cazarile