Ieri, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a relansat o tema mai veche. Banca Centrala va fi cu ochii pe curs, corectand din "fasa" orice posibil derapaj al leului. "Poate ar fi mai bine ca intr-o economie mica si deschisa, cum este cea romaneasca, sa lasam cursul sa floteze total liber. BNR insa trebuie sa aiba grija cu fluctuatile exagerate, iar castigurile de pe piata valutara sa nu se concentreze intr-o singura parte"- anunta guvernatorul.
Cu alte cuvinte Banca Nationala este decisa sa-si mentina politica leului greu, dar imprevizibil. Nu este o noutate. Lucrurile au devenit evidente din luna februarie a acestui an cand BNR a decis de a nu mai publica detaliat sursele intrarilor de valuta. Decizia are rolul de a nu oferi "speculatorilor" informatii care i-ar putea face sa "ghiceasca" cursul. Aceasta este si marea problema a Bancii care nu poate gestiona concomitent problema liberalizarii contului de capital si tintirea unui curs de schimb. Asa ca, vorba guvernatorului, se aplica "mici ticalosii" si anume interventiile directe in piata. In primavara, de exemplu, dupa o "mica ticalosie", care a costat vistieria bancii 600 de milioane de euro, dincolo de faptul ca a reusit o corectie severa de curs, BNR a anuntat ca a facut concomitent o simulare a unor iesiri de capital si si-a realimentat rezerva valutara. De fapt atunci, ca si acum de altfel, scopul a fost altul. Avertismentul. O recunostea si Mugur Isarescu. "Pentru perioada urmatoare, puteti sa va asteptati la interventii ale BNR in orice nivel al cursului. O spun clar. Nu avem nici un nivel de curs de aparat.
Si totusi se pot face previziuni de curs. Guvernatorul insusi a declarat ca nu va mai permite continuarea aprecierii leului in termeni nominali, cata vreme nu este sustinuta de cresteri ale productivitatii. Dar in acelasi timp nici nu va lasa moneda nationala sa o ia prea