Primaria clujeana se confrunta deja, la modul grav, de un an de zile, cu problema constructiilor ilegale. Tema lansata de ZIUA de Cluj a fost preluata atat de autoritatile locale cat si de cele judetene. Angajatii Primariei spun ca s-au facut mereu controale si s-au aplicat amenzi, dar ca acest lucru nu ii opreste pe cei care doresc sa construiasca.
Nici legea in forma ei actuala nu este de prea mare folos. Cel gasit vinovat ca a ridicat o constructie ilegala e obligat la plata unor amenzi ridicole, de maxim 100 de milioane de lei vechi, si obligat sa intre in legalitate.
Acest lucru inseamna ca acel "intreprinzator" are deja in mare parte cladirea gata si abia acum isi va intocmi dosarul de acte pentru autorizatie, iar pentru ca legea e asa construita, primarul e obligat sa ii dea autorizatie de constructie, desi el a inceput ilegal lucrarea.
Legea nu permite demolarea constructiilor ilegale, decat daca primaria obtine in instanta o sentinta de demolare. De la inceputul acestui "razboi" cu constructiile ilegale nu s-a dat insa nici o astfel de sentinta. Nici nu credem ca se va da vreuna in viitorul apropiat.
In aceste conditii, 15 oameni ai Directiei de Control in domeniul urbanismului, care lucreaza pentru Primaria Cluj-Napoca, fac o munca ingrata: constata ilegalitatile in domeniu si abia daca pot aplica niste amenzi simbolice.
Campului, raiul constructiilor
O echipa de inspectori ai Primariei, insotita de mass-media, a pornit din nou la control. seful Politiei Primariei, Minodora Fritea, ne explica mecanismul de realizare a actiunii de control. "Suntem cinci echipe si ne impartim ca sa acoperim toata strada.
Verificam daca exista autorizatie de constructie, daca acolo unde e ridicata cladirea se respecta regimul de inaltime din proiect si autorizatie si daca exista contracte de salubrizare cu firmel