Salariile in Romania se vor tripla in urmatorii ani, a spus ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, referindu-se la echivalentul remuneratiilor in euro. Acesta nu a dat detalii asupra motivelor cresterii, intrucat a dezvaluit aceasta informatie doar ca argument la faptul ca Romania nu s-a putut intelege cu FMI.
„Reprezentantii FMI vedeau in politica salariala o ancora antiinflationista", a declarat Isarescu in cadrul Formului Bancar organizat de Finmedia. „Noi suntem cu haturile in mana si nu putem sa inghetam salariile", a precizat guvernatorul BNR.
UE, coridor de crestere
Factorii care determina aceste cresteri salariale sunt, conform analistilor economici, aprecierea leului in raport cu euro, cresterea economica si concurenta de pe piata fortei de munca.
Fostul ministru al finantelor, Daniel Daianu, a explicat ca toate tarile care au aderat la Uniunea Europeana au intrat intr-un coridor de crestere a salariilor, intrucat „concurenta pe piata muncii exercita presiune in jos in anumite domenii pe pietele muncii occidentale si in sus pe pietele din Europa Centrala si de Est.
Daca ai crestere economica durabila si apreciere a leului, ai inevitabil cresteri de salarii in euro", a declarat fostul ministru Daianu. El estimeaza ca triplarea s-ar produce in doi pana la sase ani, in functie de domeniul de activitate.
Cresc si preturile
Pe de alta parte, aprecierea leului fata de euro va aduce, ca si pana acum, o crestere aparent mai consistenta decat cea reala. De exemplu, salariul mediu in euro s-a dublat in ultimii trei ani, desi cresterea reala este mai mica, ca urmare a inflatiei pe leu. In schimb, majorarile salariale date de cresterea economica se vor vedea in puterea de cumparare.
Cursul valutar ramane sub controlul BNR
Desi aprecierea euro inseamna salarii mai mari