Scandalurile de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "GR. T. Popa" Iasi au ajuns la urechile procurorilor. Nu mai putin de 10 plangeri penale au de solutionat magistratii in legatura cu activitatea fostului rector, profesorul Vasile Burlui, demis, in urma cu o saptamana, de Senatul institutiei de invatamant superior pentru management defectuos.
Neregulile patronate de Burlui in timpul celor doua mandate au intrat deja in atentia Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi, spun surse judiciare. Reprezentantii conducerii UMF Iasi au sesizat autoritatile despre achizitii ilegale si licitatii, puse la cale de fostii sefi ai Universitatii, in valoare de sute de mii de euro. Prima plangere depusa face referire la modul in care a fost achizitionata de la o firma din Capitala, in urma cu 3 ani, "trusa chirurgicala de mediastinoscopie", in valoare de 27.710 euro. Achizitia s-a efectuat fara intocmirea documentatiei pentru elaborarea si prezentarea ofertei, iar adjudecarea selectiei de oferte s-a facut fara ca firma castigatoare sa prezinte o serie de acte prin care si-ar fi dovedit participarea legala. Si un laser cu dioda, de peste un miliard de lei vechi, face obiectul unei reclamatii. Ca si la prima achizitie, nu a fost intocmita documentatia necesara selectiei de oferte, nu au existat declaratiile pe propria raspundere ale membrilor comisiei si nu s-a realizat estimarea contractului de achizitie publica. Tot in 2003, UMF a incheiat un alt contract de import in comision pentru achizitionarea unui sistem de polisomnografie EMBLA A10, in valoare de 26.800 de euro, de la firma islandeza Medicare Flaga, reprezentant fiind o firma din Bucuresti.
Conservarea cadavrelor costa
Un alt set de aparatura medicala a fost achizitionat, evident, fara respectarea normelor in vigoare, in septembrie 2003, de aceasta data valoarea pieselor ridicandu-se