Somes SA Dej este unul dintre cei mai mari poluatori ai Clujului. Din cauza nivelului extrem de ridicat al poluarii produse de acest combinat, dejenii care locuiesc in zona sustin ca aerul a devenit practic irespirabil. Asta in ciuda investitiilor in meniu asumate de conducerea combinatului, la preluarea societatii in 2001.
Mai mult, Somes Dej isi poate dovedi oricand si "calitatile" de bomba sociala, cu atat mai mult cu cat, in ultima perioada, angajatii societatii sunt extrem de nemultumiti de deciziile "micului dictator" moldovean, Stefan Vuza.
Patronul societatii din Dej este considerat de angajati nici pe departe un manager atat de bun pecat se reclama a fi, daca luam in considerare numarul mare de sefi de sectii (cu experienta) care au pararsit institutia de la preluarea SCR.
Mai mult, "baronul industriei romanesti" ar putea fi acuzat de evaziune fiscala din moment ce, potrivit unor informatii, declara in scripte investitii in utilaje la preturi ce nu concorda cu realitatea.
La preluarea societatii, Stefan Vuza si-a asumat ca, pana in anul 2014, sa faca investitii in proiectul de mediu, in valoare de 16,6 milioane de USD, printre care un electrofiltru de aer (3 milioane USD) si un filtru impotriva poluarii apei.
In ciuda angajamentelor luate de Vuza, situatia societatii se prezinta, in momentul de fata deplorabil, in timp ce angajatii sunt la un pas de a declansa greve, din cauza nemultumirilor salariale. Combinatul Somes este, dupa clasificarea Garzii Nationale de Mediu, o unitate de categoria A, adica, unul dintre marii poluatori ai judetului Cluj.
Zona de impact a efectelor dezastruoase asupra mediului inconjurator este extinsa pe intregul curs al Somesului, insa cei mai afectati de toxinele provenite din combinat sunt locuitorii Dejului. Calitatea apei si a aerului din Dej este alterata in pe