Contrar opiniilor din piata, care prognozau o crestere a dobanzilor la lei, mizand pe faptul ca BNR este fortata sa inaspreasca politica monetara pentru a tine in frau inflatia, aceasta a anuntat pentru aceasta luna o scadere a dobanzii de referinta de la 8,25%, in septembrie si 7,72%, in octombrie la 7,5%, fata de 18-19%, in urma cu un an. In ceea ce priveste dobanda cu care au fost sterilizate acum o luna depozitele atrase de la banci ea a coborat spre 4,5%, sau chiar mai jos.
Acest nivel al dobanzii este sub rata inflatiei, prognozata de Fondul Monetar International la 8,5%. De altfel, reprezentantul sau, Emmanuel van der Mensburgghe, a declarat luni ca, "din punctul nostru de vedere, BNR a redus in mod necorespunzator dobanzile incepand din luna august. In conditiile in care estimam o inflatie de 8,5% pentru sfarsitul acestui an, dobanzile actuale ale BNR sunt semnificativ real negative". Aceste masuri au avut drept efect ieftinirea creditelor in lei, ducand la cresterea cererii pentru acestea si ajungand la mentinerea unui exces de cerere de consum.
Un dealer bancar considera ca masura luata de BNR va conduce la continuarea "scaderii dobanzilor la creditarea in lei, reducerea putand fi de circa doua puncte procentuale". Insa, diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite va ramane ridicata, avand in vedere costurile generate de un credit de consum, unde marja nu va scadea sub zece puncte procentuale. Ieri, pe piata monetara dobanzile interbancare la un an erau cuprinse intre 3,09-6,88%, in timp ce acelea la o zi stagnasera la 0,68- 2,09%.
Contrar opiniilor din piata, care prognozau o crestere a dobanzilor la lei, mizand pe faptul ca BNR este fortata sa inaspreasca politica monetara pentru a tine in frau inflatia, aceasta a anuntat pentru aceasta luna o scadere a dobanzii de referinta de la 8,25%, in septembrie si 7,72%, in octombrie