Plecata, intre timp, euro-observator la Strasbourg, Musca nu a uitat nici de cultura, nici de proiectul sau de reforma a Parlamentului. Prezenta la dezbaterea „Ardealul, un pilot pentru dezvoltarea Romaniei", ea si-a lansat proiectul „Orasul Cultural National", a militat pentru tratarea culturii ca prioritate nationala si a acceptat un scurt dialog cu ZIUA de Cluj.
ZIUA de Cluj: Intre atatea „prioritati nationale", unele legate de clauza de salvgardare, credeti ca mai este loc si pentru cultura, ca prioritate nationala?
Mona Musca: Atata vreme cat patru ani, chiar cinci, am criticat bugetul Ministerului Culturii al PSD-ului, care era de numai 0,15% din PIB, atata vreme cat am spus ca una dintre prioritatile noastre e cultura si ar trebui sa fie prioritatea Romaniei, cultura, atata vreme cat in programul de guvernare am facut niste promisiuni, eu inteleg sa-mi tin cuvantul dat, inteleg sa respect ceea ce am
promis si, ca atare, lupt in continuare pentru un buget mai bun pentru Ministerul Culturii. Altfel, nu vad care e diferenta dintre noi si ceilalti. Altfel, nu vad cum as putea eu sa accept de la colegii mei ce n-am acceptat de la adversarii mei. Nu-mi schimb pozitia in legatura cu un domeniu sau altul in functie de apartenenta mea la opozitie sau la putere.
Drept urmare, principiile raman aceleasi, indiferent ca sunt in opozitie sau la putere si voi sustine la comisiile de buget-finante ale Parlamentului modificarea, cu ratiune si cu intelegere, a bugetului Ministerului Culturii.
Spun „cu ratiune si cu intelegere", pentru ca stiu ca acest Guvern a avut mari probleme – sapte randuri de inundatii si gripa aviara – deci am intelegere, nu cer, cum am facut eu proiectia bugetara, dublarea bugetului Ministerului Culturii.
Cer, insa, ca macar sa se vada tendinta de a respecta programul d