Demnitarii cu rang inalt pot sa vorbeasca la telefon fara teama ca ar putea fi interceptati sau ca acea convorbire va ajunge proba in instanta. Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) sustine ca toate retelele de comunicatii speciale - telefonice sau radio - sunt protejate si rezervate pentru functiile importante din stat stabilite pe baza de regulament aprobat de CSAT.
Potrivit legii, in aceasta categorie intra Parlamentul, Presedintia, Guvernul, ministerele, institutiile cu structuri militarizate - MApN, MAI, SIE, SRI, SPP, Curtea Constitutionala si Curtea de Conturi, Ministerul Public, Curtea Suprema de Justitie, Autoritatea Judecatoreasca si CSM-ul.
Aceeasi lege mai prevede ca protectia comunicatiilor in acest sistem trebuie sa fie confidentiala, sigura si de calitate, aspecte care intra in atributiunile STS. Acelasi serviciu dispune de sisteme performante de detectare si anihilare imediata a oricarui intrus care ar incerca sa inregistreze sau sa intercepteze o astfel de convorbire.
Drept urmare, "nimeni nu poate sa aiba cunostinta despre lucrurile discutate de demnitari, iar continutul convorbirilor - chiar si in cazul folosirii unor cuvinte-cheie - nu se stocheaza nicaieri. In plus, inclusiv terminalele, indiferent daca sunt telefoane fixe sau statii radio, sunt secretizate", afirma purtatorul de cuvant al STS, colonelul Tatiana Francu.
Sistemul functioneaza doar intre demnitari. STS nu se ocupa de protejarea retelelor de telefonie mobila, indiferent daca utilizatorul foloseste un telefon cu abonament sau pe baza de cartela. In cazul cartelelor, este aproape imposibil de aflat cine este detinatorul.
Agentii SRI si SIE vorbesc pe cartele reincarcabile
Angajatii din sistemul operativ al Serviciului Roman de Informatii, cat si cei ai Serviciului de Informatii Externe apeleaza la cartelele r