Cinematografia franceza contemporana este in prim-planul vietii culturale din Capitala si din Cluj. Vor fi prezentate filme cu mare succes de public, ca "La Marche de l'empereur", "Narco", "Le Parfum de la dame en noir", "Brice de Nice", "Le temps qui reste", actori celebri precum Valeria
Bruni-Tedeschi, Annie Girardot, Gerard Depardieu, Vanessa Paradis si regizori de renume, precum Costa Gavras si Jean-Jacques Annaud.
Incepand de ieri pana pe 13 noiembrie, cei pasionati de productiile franceze recente vor avea ocazia sa vada peste 60 de filme, selectate special pentru a evidentia dinamismul si diversitatea acestora, o pondere importanta fiind detinuta de cinematograful popular de calitate.
"Speram ca aceasta generatie, care este dependenta de televizor, sa doreasca sa vina si la cinematograf sa descopere filmul recent", a spus ambasadorul Frantei in Romania, Herve Bolot.
Aflata la cea de-a 9-a editie, Sarbatoarea filmului francez revine la Bucuresti cu sapte sectiuni: film francez recent, reprezentat in acest an prin 15 filme, debuturi in lungmetraj, coproductii, integrala Jacques Tati - momentul cel mai important al filmului francez, filme de animatie (lungmetraje), un program de scurtmetraje de Agnes Varda (inedite in Romania) si o colaborare cu clubul de cinema pentru copii - "Lanterna magica".
"Faptul ca in acest an sunt incluse in selectie si desenele animate nu poate sa fie decat o veste buna pentru noi. Este o ocazie pentru copiii nostri sa aleaga ca reper si altceva decat filmele americane", spune Irina Margareta Nistor, critic de film.
Avand in vedere faptul ca exista o paleta foarte variata de productii, Irina Margareta Nistor recomanda cateva titluri printre care se numara: "Mon oncle", realizat de Jacques Tati, pelicula care de altfel il are si ca protagonist pe celebrul regizor. Regizorul care a pus in scena gagul