Parlamentarii ar putea beneficia de pensii suplimentare de zeci de milioane de lei, precum si de ajutoare de inmormantare de 70 de milioane de lei (aproximativ 2.000 de euro), conform proiectului privind statutul deputatilor si senatorilor
Statutul parlamentarilor stabileste noi privilegii pentru senatori si deputati
Parlamentarii ar putea beneficia de pensii suplimentare de zeci de milioane de lei, precum si de ajutoare de inmormantare de 70 de milioane de lei (aproximativ 2.000 de euro), conform proiectului privind statutul deputatilor si senatorilor, definitivat de comisia special creata pentru elaborarea acestui act normativ si care asteapta votul plenului parlamentului.
Senatorii si deputatii vor primi, conform proiectului, toate bonusurile financiare de care se bucura in prezent, dar si beneficii noi.
Astfel, vor incasa sume forfetare, egale cu salariul brut, aproape 50 de milioane, cu care ar urma sa plateasca direct cheltuielile cu birourile parlamentare. Parlamentarii care nu mai sunt alesi ar urma sa primeasca o indemnizatie de la parlament, pe o perioada de sase luni, pentru a suporta mai usor pierderea statutului de demnitar.
Pensii suplimentare
Parlamentarii au incercat de mai multe ori sa-si voteze pensii privilegiate, dar initiativele au fost abandonate la presiunea opiniei publice. Ultimul proiect in acest sens, initiat de deputatul PSD Ion Stan anul trecut, prevedea ca parlamentarilor sa li se calculeze pensiile la fel ca magistratilor, adica sa obtina 80% din ultimul salariu.
Noua varianta, inclusa in proiectul de statut, legalizeaza o pensie suplimentara, egala cu 5% din indemnizatia bruta din fiecare an de mandat. Un singur mandat de parlamentar, de patru ani, ar asigura unui senator sau deputat 10 milioane de lei in plus fata de pensia obisnuita. Singura obligatie ar fi ca parlamentarul sa c