Documentul semnat acum noua luni la nivelul judetului Timis de liderii partidelor aflate la guvernare zace in sertarele semnatarilor, Ovidiu Draganescu (PNL), Dorel Borza (PD), Mircea Bota (PUR) si Halasz Francisc (UDMR). In 2 martie, cei patru lideri de partid au sperat la o viata lunga, de cel putin patru ani, au facut declaratii optimiste, cu speranta ca "vom trai mai bine".
Protocolul de colaborare dintre cele patru partide a fost o necesitate, impusa de la nivel national, asa ca cei patru lideri la nivel judetean au semnat, vrand-nevrand. Perioada care s-a scurs de atunci a fost, insa, una destul de tensionata, mai ales in interiorul principalilor actori - PNL si PD.
Coalitia se macina din interior
Principiile generale sub care functioneaza coalitia prevad ca deciziile luate sunt obligatorii pentru toti cei care au semnat protocolul, precum si pentru toate persoanele sustinute in functii publice de catre acestia. In cazul unor puncte de vedere diferite intre membri, sunt interzise atacurile politice la adresa celorlalti, iar problemele trebuie discutate in forurile coalitiei.
Totodata, reprezentantii coalitiei in structurile deconcentrate din judet nu au voie sa ia pozitii publice polemice fata de deciziile adoptate in domeniile de competenta. Asa scrie in document, in realitate insa, coalitia se macina din interior.
In prim-plan sunt liderii Aliantei "Dreptate si Adevar", UDMR si PUR pastrand parca limitele de observatori. Iar intre liberali si intre democrati, luptele se dau in interior, cu discretie, dar uneori mai rabufnesc si in afara.
Cunoscatorii intr-ale politicii timisene stiu cel mai bine conflictul PNL-PD, dintre proaspatul consilier de stat al premierului Calin Popescu-Tariceanu, Viorel Coifan (fost directorul al I