Intre sapte si opt la suta din populatia Romaniei sufera de hepatita B, iar intre opt si 12 la suta de hepatita C, aceste procente mari fiind explicate de specialisti prin deficientele de igiena si cele de sterilizare a instrumentelor medicale din anii '60 -'70. Aproape patru la suta dintre romani sunt infectati cu virusii hepatici B si C, tara noastra fiind, din pacate, pe primul loc intr-un clasament european al afectiunilor ficatului, fiind depasita doar de state din Orientul Indepartat, au aratat specialistii in cadrul Congresului national de hepatologie, care a avut loc saptamana trecuta la Intercontinental. Potrivit lui Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, infectiile cu hepatita B si C sunt si rezultatul saraciei.
Hepatita este un proces inflamator al ficatului. Pana in prezent, au fost identificate cinci tipuri de virusuri hepatice care infecteaza si inflameaza ficatul: A, B, C, D si E. Forma de transmitere este diferita, in functie de fiecare tip de virus. Hepatitele B si C sunt transmise prin injectii, perfuzii ori transfuzii de sange, in timp ce hepatita B se mai transmite si pe cale sexuala si materno-fetala.
Hepatita B este provocata de un virus care patrunde in organism si ataca in principal ficatul, poate provoca leziuni grave ale acestuia si se poate ajunge pana la stadiul de ciroza hepatica, boala care nu se vindeca. Virusul hepatic B apare in sange la doua luni dupa infectare si poate ramane in sange de la cateva luni la cativa ani.
Hepatita C este o infectie virala ce se poate transmite prin sange infectat. Numeroase persoane au fost infectate cu virus C prin transfuzii, inainte ca acest tip de virus sa fie identificat, in anul 1989. Medicii spun ca numeroase persoane se imbolnavesc de hepatita C in urma consumului de droguri, folosind acelasi ac sau in urma tatuajelor si body-piercing-urilor c