Zilele trecute, Guvernul a decis ca proaspetele mamici care decid sa-si reia serviciul si sa renunte la concediul de ingrijire a copilului, inainte ca acesta sa fi implinit doi ani, vor fi sprijinite financiar de stat cu trei milioane de lei, bani din care sa-si angajeze o bona pentru bebelus.
Acest ajutor, considerat binevenit de multe dintre mamici ridica insa cateva intrebari: ce bona accepta sa lucreze cu mai putin de 100 de euro pe luna si care este profilul acesteia?
Dadaca romanca nu este o bona de cariera. Ea are in jur de 40-50 de ani, a ramas somera din cauza restructurarilor repetate din economie si are numai experienta cresterii propriilor copii.
Din cauza lipsei de pregatire in domeniu si a stresului acumulat, 60% din bonele de ocazie ajung sa clacheze nervos dupa numai cativa ani de munca in aceasta meserie. Tendinta pietei este totusi aceea de profesionalizare a acestei meserii, tot mai multe fundatii desfasurand cursuri si eliberand diplome recunoscute ca atare de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF).
Vremurile in care trebuia sa faci curte soacrei pentru a veni sa stea cu copilul au apus de mult. Acum tot mai multi parinti apeleaza la serviciile unei bone specializate, capabila sa-i inlocuiasca pe parinti cand ei sunt la serviciu.
Cu atat mai mult cu cat Guvernul a anuntat de curand castiguri financiare suplimentare, de trei milioane pe langa salariu, pentru mamele care revin la serviciu dupa ce au nascut. Inchirierea unei dadace care sa stea cu copilul cateva ore in week-end, in noaptea de Revelion sau chiar sa insoteasca familia in scurte vacante nu mai este un simplu deziderat.
Agentiile de baby-sitting au oferte pentru toate buzunarele si solutii pentru toate problemele. Singura problema pare a fi aceea a increderii in persoana careia-i lasi pe mana cop