Ramasitele siderurgiei din Caras-Severin ar putea scoate judetul din pozitia de cea mai saraca unitate administrativ-teritoriala a celei mai bogate regiuni din Romania. Zgura rezultata in urma proceselor tehnologice s-a adunat in timp, locul acumularii fiind denumit "haldina".
In Caras-Severin, asemenea locuri exista in vecinatatea tuturor fostelor combinate: la Resita, la Moldova Noua, la Otelu Rosu. Valoreaza milioane de dolari. Exista firme specializate interesate sa plateasca acesti bani.
Chiar daca reusesc sa le cumpere, nu le pot, insa, exploata, pentru ca de scormonitul in zgura si vinderea acesteia la firme care cumpara fier vechi depinde viata catorva mii de oameni.
De cele mai multe ori, cumpararea haldinelor este impiedicata de persoane care au tot interesul sa le poata exploata gratis.
Nu se pot imputa, astfel, nimanui pagubele cauzate de utilajele care exploateaza ilegal depozitele de zgura: nici deteriorarea digurilor puse in calea raului Bistra sa nu se reverse, nici drumurile devenite impracticabile sau pasunile distruse de rotile camioanelor, ori casele cu peretii fisurati de la exploziile cu dinamita, menite sa disloce cat mai multa zgura.
Americanii au concesionat la Resita cea mai mare haldina din tara
Cu peste 70 de milioane de tone de zgura care pot fi exploatate, haldina de la Resita este cea mai mare din tara. Fostul primar al municipiului, Mircea Popa, voia sa o acopere cu pamant si sa o transforme in pasune. Au fost interesate de ea patru firme specializate.
Au reusit, in cele din urma, sa o concesioneze americanii de la compania "Alexander Mill International Services", pentru 15 ani, care voiau sa asigure locuri de munca pentru 100 de oameni si sa furnizeze fierul vechi Combinatului