Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca schimbarea sefilor de servicii secrete este o necesitate, "din perspectiva celor care au avut functii politice importante" in PSD. Tariceanu a sustinut ca atat seful SRI Radu Timofte, cat si cel al SIE Gheorghe Fulga au fost parlamentari ai fostei puteri. "Ei au fost membri ai Parlamentului, n-am auzit sa fie independenti", a spus presedintele liberal, adaugand ca solicitarea PNL de a-i schimba pe sefii pusi de PSD in fruntea unor institutii importante nu se refera si la directorul SPP, Gabriel Naghi. Calin Popescu Tariceanu a mai spus ca partidul sau nu poate impune un termen-limita pana la care sa fie operate aceste schimbari, urmand sa fie respectat "cadrul legal".
Delegatia Permanenta a PNL a decis, joi seara, sa ceara institutiilor abilitate si, in primul rand, Administratiei Prezidentiale, sa demareze de urgenta procedurile pentru schimbarea sefilor serviciilor de informatii si a conducatorilor celorlalte institutii numiti de fosta putere din randul PSD. Tariceanu a precizat ca aceasta solicitare nu il vizeaza pe procurorul general Ilie Botos, deoarece ar fi fost nepotrivit "in contextul actual". Administratia Prezidentiala nu a comentat, ieri, aceste cereri.
Pachet de legi pentru reformarea serviciilor secrete
Liberalii declanseaza atacul serviciilor secrete pe mai multe fronturi. Ieri, parlamentarii PNL din Comisiile de aparare au decis ca, in termen de o luna, sa elaboreze un pachet de legi vizand reformarea serviciilor de informatii. Deputatul George Scutaru ne-a declarat ca pachetul va cuprinde un proiect referitor la reorganizarea SRI, altele privind SIE, functionarea CSAT si comunitatea de informatii. "Proiectele de lege isi propune, pe de o parte, simplificarea activitatii in aceasta zona, si, pe de alta, asigurarea transparentei si a controlului parlamentar. Cat priveste comu