Scandalul presupuselor spatii de detentie pe care serviciile secrete americane le-ar utiliza pe teritoriul Romanei, aduce in discutie afacerea bizara a constructiei unei inchisori plutitoare in Santierul Naval Galati.
Pe de alta parte, fostul sef al SIE, Ioan Talpes, a lansat o ipoteza potrivit careia materialele preluate de presa internationala in urma raportului Human Rights Watch sunt rezultatul unei diversiuni. In sensul ca se incearca plasarea a noi obiective tinta ale atacurilor teroriste pe teritoriul tarilor Est europene.
Membri ai Comisiei pentru Justitie si Afaceri Interne a parlamentului European au declarat ca vor cere amanarea aderarii Romaniei, in 2007, daca acuzatiile HRW se confirma.
Cu doi ani in urma, surse confidentiale anuntau demararea lucrarilor pentru un adevarat "Alcatraz", construit in Romania, la comanda reprezentantilor unei firme din Olanda. Penitenciarul plutitor era de fapt o constructie metalica, ce oferea mai multe spatii de detentie, asezata pe o barja ce putea fi, practic, ancorata oriunde.
Situatia este cu atat mai ciudata cu cat, la momentul respectiv, constuctia era sa stea la baza unui scandal, in conditiile in care au existat voci care s-au plans ca licitatia s-ar fi organizat in mare secret. Ecourile s-au stins insa imediat, iar afacerea inchisorii plutitoare s-a scufundat intr-un secret de nepatruns. "Inchisoare plutitoare? N-am auzit de asa ceva.
Poate la Turnu Severin", ne-a spus Valentin Popescu, directorul tehnic al Santierului Naval Galati. Totusi, surse care au preferat sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat ca, in mod ciudat, la scurt timp dupa inceperea lucrarilor, olandezii ar fi renuntat la afacere si ar fi preferat sa taie constuctia si s-o valorifice la fier vechi. Practic, din acel moment, inchisoarea plutitoare a incetat oficial sa existe.
I