Concret, Sinodul BOR a decis infiintarea unei noi mitropolii care va avea jurisdictie asupra eparhiilor ortodoxe din zonele Cluj, Alba Iulia, Bihor si Maramures. Potrivit declaratiilor Inalt Prea Sfintitului Andrei, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, membru in Sfantul Sinod al BOR, noua mitropolie va purta denumirea de Mitropolia Clujului, Alba Iuliei, Bihorului si Maramuresului si va fi condusa de Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania, actualul Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului.
Astfel Arhiepiscopia de Alba Iulia iese de sub jurisdictia Mitropoliei Ardealului, Crisanei si Maramuresului, puterea noului mitropolit Laurentiu Streza fiind mult redusa. Noua Mitropolie a Sibiului si Covasnei-Harghitei va controla doar eparhia Sibiului, Brasovul si zona Covasna-Harghita, polul puterii mutandu-se la Cluj, in fieful IPS Bartolomeu.
Mutarea IPS Bartolomeu va fi urmata si de alte gesturi-surpriza, ?din moment ce s-a dat liber la mitropolii?, dupa cum spunea un mucalit. De exemplu, nu ar mai exista motive de a stopa infiintarea Mitropoliei Dobrogei, ceruta de IPS Teodosie din 2001.
E posibila, in replica, reinfiintarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Radauti, lucru care ar multumi orgoliul bucovinean si ar intari ?grupul de la Iasi?.
Este de notorietate ca Arhiepiscopul Clujului, cea mai autorizata si recunoscuta voce a Bisericii in Transilvania, l-a sprijinit pentru functia de mitropolit al Ardealului pe IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul de Alba Iulia. In vreme ce Mitropolitul Daniel l-a incurajat si sustinut pe PS Laurentiu Streza.
IPS Bartolomeu: ?Ideea e veche?
IPS Bartolomeu Anania a declarat aseara pentru ?Evenimentul zilei? ca vechea mitropolie a Transilvaniei era prea mare si ca infiintarea noii mitropolii are la baza o initiativa a intelectualilor din zona.
?Aceasta idee este veche, dar pana