Nu purtati bijuterii scumpe si telefoane mobile la vedere si nu circulati pe alei intunecate. Aceasta este recomandarea adresata iesenilor de catre politisti.
Ieri, la sediul Politiei Municipale, sefii Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) au prezentat rezultatele unui studiu al fenomenului infractional la Iasi, realizat pe statistica talhariilor raportate la Politie.
Fata de primele 9 luni ale anului 2004, cand au fost inregistrate 127 de talharii, anul acesta numarul acestora a crescut la 232.
Seful IJP, comisarul sef Gheorghi Plai, a declarat ca "fenomenul infractional a crescut vertiginos in acest an, cresterea datorandu-se faptului ca anul trecut unii politisti refuzau sa inregistreze plangerile cetatenilor".
Anul acesta, a crescut si numarul infractiunilor solutionate fata de anul trecut, de la 87 la 165. Numarul persoanelor cercetate a fost de 266 in 2005, fata de 145 anul trecut.
Atacuri in plina strada
In ce priveste clasificarea dupa locul in care sunt comise acestea, 154 de talharii au avut loc in spatii deschise (strazi, alei), iar 42 in spatii inchise (scara blocului, lift). Cele mai periculoase zone din oras sunt zona Garii, Podu-Ros, Nicolina, bld. Nicolae Iorga, Rapa Galbena, pasarela Nicolina, pasarela Alexandru, zona Bazarului.
Talharii smulg de regula bunurile victimelor, lantisoarele, telefoanele mobile, posetele. In 161 de cazuri, talharii au smuls pur si simplu bunurile, in 21 de cazuri au folosit amenintarea verbala, in 7 s-au folosit de amenintarea cu cutitul sau au uzat de spray paralizant, iar in 4 cazuri au apelat la violenta fizica.
In 45 % din cazuri, atentia agresorilor a fost atrasa de bijuteriile si telefoanele victimelor.
Portr