Stagnarea si chiar scaderea usoara a pretului la carburanti a lasat in umbra anuntul oficial al presedintelui Traian Basescu privind necesitatea desecretizarii contractului de privatizare a SNP Petrom. Pe fundalul scaderii cotatiilor internationale la titei, declaratiile presedintelui au stimulat decizia OMV de a reduce cat de cat preturile.
Au ramas insa numeroase intrebari legate de evaluarea costurilor reale, luate in calcul la formarea pretului pentru petrolul din productia interna, si, mai ales, legate de clauzele confidentiale ale contractului de privatizare a SNP Petrom.
Una dintre aceste clauze secrete nu permite statului roman sa modifice redeventele pe o perioada de 10 ani, asa cum preciza si ministrul economiei, Codrut Seres.
Acesta a recunoscut, public, faptul ca, in esenta lui, contractul de privatizare a Petrom este in defavoarea statului roman si in avantajul OMV, care va avea parte de profituri substantiale in urma clauzei privind redeventa, dar si a altora, care urmeaza a fi puse in aplicare in perioada urmatoare.
Anuntarea desecretizarii contractului Petrom de catre presedintele Basescu nu este insa singura initiativa de acest gen, intrucat reprezentantii Partidului Initiativa Nationala au solicitat constituirea unei comisii parlamentare cu scopul de a ancheta modul si conditiile in care s-a realizat privatizarea companiei.
Mai mult, vicepresedintele PIN, Aurelian Pavelescu, a depus in parlament o propunere legislativa, in urma cu aproximativ trei saptamani, privind interzicerea confidentialitatii contractelor de privatizare, alaturi de unele modificari la Legea petrolului.
Tinand cont de procedura greoaie de schimbare a legislatiei, care dureaza mai bine de patru luni, desecretizarea contractului nu va avea loc pana la sfarsitul acestui an. "Am asteptat o perioada sa vedem