Ministrul educatiei a demisionat pentru ca invatamantul nu pare o prioritate pentru guvern. Anul viitor, profesorii ar putea trai cu aceiasi bani ca pana acum. Adica, mai deloc.
Mai mult, nici scolile nu pot spera sa faca operatii estetice, sa renunte la cearcanele capatate in timpul comunismului, cand au fost siluite de toti politrucii si comisarii trimisi de la Moscova. Perspectiva ca scoala sa-si deschida ferestrele catre lume este tot mai indepartata, pe masura ce tot mai multi politicieni isi amintesc ca in sondajele de opinie invatamantul nu intra intre primele trei probleme care-i framanta pe romani, asadar ignorarea educatiei nu ar reduce semnificativ voturile si nici numarul simpatizantilor. In cadrul unei intalniri a politicienilor din coalitia guvernamentala s-a pus si problema invatamantului. Au fost unii care si-au convins colegii ca o suma importanta s-ar putea obtine din reducerea bugetului Serviciilor Secrete. Cand sa se discute in comisiile parlamentare aceasta perspectiva, surpriza! Votul a respins transferul de bani dinspre Serviciul Roman de Informatii catre Ministerul Educatiei. Argumentul a fost ca Romania, proaspat membra in Nato, ar avea nevoie de acesti bani, sa faca din Radu Timofte un James Bond de Dambovita.
Pana la urma, o parte din bani a fost recuperata din fondurile pe care ar fi trebuit sa le primeasca Parlamentul, Agricultura si Ministerul de Interne. O parte, nu toti cei necesari. Cu totii spun ca Romania ar avea alte urgente... mai urgente. E drept, lista este extrem de lunga si e greu de stabilit care ar fi prima si care ultima. Sa fie oare pensiile batranilor? Cantina saracilor? Casele sinistratilor? Bolile spitalelor? Caldura somerilor? Si-apoi, e drept, parlamentul luase partea leului, iar agricultura si internele sunt pe lista prioritatilor pentru aderarea la Uniunea Europeana, si saracirea acestor bugete nu p